IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate Krumontree.com IsanGate IsanGate
IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate
IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate
IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate IsanGate
IsanGate IsanGate
IsanGate   IsanGate
Banner Sidebar 160x600px

เรียนภาษาอีสานจากเพลง

การเรียนรู้ภาษาอีสานจากเพลง น่าจะเป็นหนทางที่ผู้เรียนจะเข้าใจได้ง่ายกว่า เพราะได้ยินสำเนียงเสียงอีสานจากนักร้อง บางเพลงก็ยังเรียนรู้ความหมายของคำได้ จากละครในมิวสิกวีดิโอได้อีกด้วย ตามคำขอครับสำหรับแฟนๆ ที่ชอบเพลงอีสานแต่ฟังแล้วเข้าใจความหมายได้ไม่หมด ก็ทำให้ความรู้สึกซาบซึ้งในดนตรีนั้นลดน้อยลง อยากจะทราบเนื้อหาเพลงใด ของนักร้องคนใด ก็บอกกันมาครับ ส่งอีเมล์ไปที่ webmaster [at] isangate.com จะได้นำมาเสนอเป็นลำดับต่อไป

ไผ่ พงศธร
ยืมหน้ามาเข้าฝัน
คำร้อง/ทำนอง :  
    ขับร้อง : ไผ่ พงศธร

..บ่ฮักบ่ว่า เจ้าดอกคำแพง เว้านำพออ้ายมีแฮง อย่าแห้งหลายเด้อน้ำใจ จอบแนมเจ้านาน จนย้ายมาเฮ็ดงานใกล้ๆ อาชีพขายแรงเลี้ยงกาย หัวใจไร้วาสนา

อย่าเคียดอย่าว่า กันเถอะเด้อนาง ถ้าเห็นผู้บ่าวฮ้างๆ รบกวนน้องทางสายตา เป็นลูกจ้างเขา งานหลายเจ้านายเขาว่า ทางออกคือหลอยส่งตา เก็บภาพเจ้ามา หล่อเลี้ยงแรงใจ

** ช่วยเดินผ่านใกล้ ทักทายสักคำนำพา เทคแคร์อ้ายด้วยหางตา แค่วันละหน่อยได้ไหม ส่งยิ้มมาบ้าง คงบ่เปลืองเวลาเกินไป พอได้ตั๋วหัวใจ มีแฮงฮึดลุยสร้างฝัน

*** ..บ่ฮักบ่ว่าเจ้าดอกคำแพง เว้านำพออ้ายมีแฮง เดินแข่งปัญหารายวัน บ่หวังได้ครอง ขอแค่มองให้มีใจมั่น ขอยืมหน้ามาเข้าฝัน แค่นั้นก็เป็นบุญใจ

ซ้ำ ** และ ***

      มีคำที่เป็นภาษาอีสานหลายคำที่น่าสนใจดังนี้

บ่ฮักบ่ว่า = ไม่รักไม่ว่า
เว้านำ = พูดด้วย
หลายเด้อ = มากนัก
เฮ็ดงาน = ทำงาน
เด้อนาง = นะน้อง
หลอย = แอบ
ตั๋ว = หลอก (โกหก)
เจ้าดอกคำแพง = น้องสาว (คนดี)
พออ้ายมีแฮง = ให้พี่ชื่นใจ
จอบแนม = แอบมอง
อย่าเคียดอย่าว่า = อย่าโกรธอย่าเคือง
ผู้บ่าวฮ้างๆ = หนุ่มคนยาก
อ้าย = พี่
แฮงฮึด = แรงฮึดสู้

update update

Back
Home ภาษาอีสานวันละคำ ผญา สุภาษิต อักษรโบราณอีสาน ธรรมะจากหลวงพ่อ ไปเอาบุญบ้านเฮา มาม่วนซื่นโฮแซว มาม่วนซื่นโฮแซว แผนผังเว็บไซต์